Дисеминација

РИМАС учествува на 19-тата меѓународна конференција Hands-on Science
Rimas participates in the 19th International Conference Hands-on Science

Нашиот проект RIMAS ќе биде соработник на 19-тата меѓународна конференција за наука, организирана од Универзитетот во Бургос.

Конференцијата HSCI'2022 „Преиспитување на STEAM образованието во време на неизвесност“ ги опфаќа едукаторите од раното детство до образованието за возрасни.

Ова е линкот до веста од нашите партнери од Универзитетот во Бургос.

Qries
19-та меѓународна научна конференција Hands-on Science
19th International Hands-on Science Conference

Од 25-ти до 29-ти јули 2022 година, учествуваме на 19-та меѓународна конференција Hands-on science, организирана од Универзитетот во Бургос. Целта на Конференцијата беше да промовира пријателска и широка размена на искуства за добри практики, наставни програми и политички прашања, општествени фактори и учење na науката и други прашања поврзани со научното образование и неговиот развој.

Нашите партнери од Colegio Virgen de la Rosa и од Факултетот за образование на Универзитетот во Бургос го претставија проектот RIMAS „Ready to Innovate - Maths&Sports 4all“.

Ова е линкот за да добиете повеќе информации.

Qries
Книга „Hands-on Science“ и придонесот на РИМАС во неа
Book "Hands-on Science" and Rimas' contribution in it

Проектот РИМАС учествување на 19-та меѓународна научна конференција, организирана од Универзитетот во Бургос.

Ова е линкот до книгата „Hands-on science. Преиспитување на образованието во STEAM во време на неизвесност“. V. Baños-Martínez, A. A. López Gallego и A. González Santa Olalla, партнери од Универзитетот во Бургос и Colegio Virgen de la Rosa, го напишаа поглавјето „Подготвени за иновации – Maths&Sports4all (RIMAS)“. (PDF. Страници од 181 до 187).

Qries
Училиштето „Бранко Радичевиќ“ од Нови Сад, Србија.
School "Branko Radicevic” from Novi Sad, Serbia.

Во текот на септември, учениците од училиштето „Бранко Радичевиќ“ (Нови Сад, Србија) го посетија Саемот за екологија. Тие учествуваа на еколошки работилници каде го селектираа и компресираа отпадот од пакување. Тие учествуваа на полигон за умешност и одиграа игра каде што го искористија своето знаење од математика.

Сите ученици имаа маици со логото RIMAS и на тој начин го промовираа проектот.

Тие беа интервјуирани во живо од водители на локална телевизиска програма.

Ова е линкот за да добиете повеќе информации.

Qries
Напис: „Анализа на работата на математичките содржини од областа на физичкото образование во основното образование“

Статија со тема RIMAS објавена од списанието „Предизвици: нови трендови во физичкото образование, спортот и рекреацијата“ е развиена од партнерите на Универзитетот во Бургос.

Написот има за цел да ја процени мотивацијата, тешкотиите и учењето вклучени во интердисциплинарната работа на математиката и физичкото образование. За ова, се интервенира на часовите по физичко образование каде преку спортот одбојка се изучуваат различни содржини од математичкото подрачје. По анализата на резултатите, констатирано е дека учениците покажале голема мотивација за работа и прифаќање на понуденото знаење, не наидувајќи на забележителни потешкотии на часовите. Се констатира дека Физичкото образование е валидна мотивирачка алатка за работа на математичка содржина.

Линк за пристап до целата статија.

Qries