Дисеминација

Училишна телевизиска програма - 1. Транснационален состанок.
School television program - 1st Transnational Meeting.

За време на првиот транснационален состанок одржан во Нови Сад, тимот на RIMAS учествуваше во училишната телевизиска програма „Colegio Virgen De La Rosa“ во Бургос, каде што беше претставен нашиот проект и одговоривме на неколку прашања од учениците кои го презентираа списанието.

 

Qries
Професор Ванеса Бањос, од Универзитетот во Бургос, на „I Меѓународен конгрес за образовни искуства на STEAM“.

Проектот Erasmus+ RIMAS на „I Меѓународен конгрес за образовни искуства на STEAM“.
Професорите Ванеса Бањос, од Универзитетот во Бургос, и Андрес Гонзалес, од училиштето Вирген де ла Роса, учествуваа на „I Меѓународен конгрес за образовни искуства на STEAM“.


СТЕМ искуствата од овој проект ги комбинираат можностите на учениците по предметот Физичко образование да учат математика. Прикажаните резултати потврдуваат дека новата методологија развиена од партнерите го подобрува односот и учењето на учениците и по предметот математика и по физичко образование.

Qries
Математика и физичко образование за сите.
Mултипликациски настан - проект Римас

Настан за мултипликатор - проект Римас
На 30 и 31 мај 2023 година ќе се одржи мултипликаторниот настан на проектот Еразмус+ РИМАС. Неговата главна цел е да ги дисеминира резултатите добиени во него.

Проектот РИМАС е проект Еразмус+, финансиран од Европската Унија, чија цел беше имплементација на иновативни практики за промоција на интегрирани иницијативи од областа на физичкото образование и математиката, особено насочени кон намалување на јазот во пристапот до професионалци поврзани со двата предмети помеѓу мажи и жени. Целта е да се промовира соработката помеѓу професионалци од двете области на знаење за да се развијат работни текови фокусирани на специфичните барања што ги бара денешното општество и кои може да се имплементираат за време на курсевите за основно образование.

ПРОГРАМА:

Вторник, 30 мај 2023 година:

16:00-17:00 Разговор: Интегрирано образование: сегашност и иднина (Jairo Ortiz Revilla).

17:00-18:00 Презентација на резултатите од проектот РИМАС.

18:00-19:00 Разговор: Математика и физичко образование во тековната наставна програма (Андрес Гонзалес Санта Олала и Сара Фернандез Перез).

19:00-20:00 Разговор: Посветеноста на образованието за активно граѓанство (Мигел Корби Сантамарија).

 

Среда, 31 мај 2023 година:

16:00-20:00 вежбање и дизајнирање на едукативни предлози од областа на физичкото образование и математиката (Vanesa Baños Martínez, Sara Fernández Pérez, Andrés González Santa Olalla, Miguel Corbí Santamaría).

 

Пристапете до сите информации на следниот линк.

Qries
РИМАС учествува на 19-тата меѓународна конференција Hands-on Science
РИМАС учествува на 19-тата меѓународна конференција Hands-on Science

Нашиот проект RIMAS ќе биде соработник на 19-тата меѓународна конференција за наука, организирана од Универзитетот во Бургос.

Конференцијата HSCI'2022 „Преиспитување на STEAM образованието во време на неизвесност“ ги опфаќа едукаторите од раното детство до образованието за возрасни.

Ова е линкот до веста од нашите партнери од Универзитетот во Бургос.

Qries
19-та меѓународна научна конференција Hands-on Science
19-та меѓународна научна конференција Hands-on Science

Од 25-ти до 29-ти јули 2022 година, учествуваме на 19-та меѓународна конференција Hands-on science, организирана од Универзитетот во Бургос. Целта на Конференцијата беше да промовира пријателска и широка размена на искуства за добри практики, наставни програми и политички прашања, општествени фактори и учење na науката и други прашања поврзани со научното образование и неговиот развој.

Нашите партнери од Colegio Virgen de la Rosa и од Факултетот за образование на Универзитетот во Бургос го претставија проектот RIMAS „Ready to Innovate - Maths&Sports 4all“.

Ова е линкот за да добиете повеќе информации.

Qries
Книга „Hands-on Science“ и придонесот на РИМАС во неа
Книга „Hands-on Science“ и придонесот на РИМАС во неа

Проектот РИМАС учествување на 19-та меѓународна научна конференција, организирана од Универзитетот во Бургос.

Ова е линкот до книгата „Hands-on science. Преиспитување на образованието во STEAM во време на неизвесност“. V. Baños-Martínez, A. A. López Gallego и A. González Santa Olalla, партнери од Универзитетот во Бургос и Colegio Virgen de la Rosa, го напишаа поглавјето „Подготвени за иновации – Maths&Sports4all (RIMAS)“. (PDF. Страници од 181 до 187).

Qries
Училиштето „Бранко Радичевиќ“ од Нови Сад, Србија.
Училиштето „Бранко Радичевиќ“ го промовира проектот РИМАС

Во текот на септември, учениците од училиштето „Бранко Радичевиќ“ (Нови Сад, Србија) го посетија Саемот за екологија. Тие учествуваа на еколошки работилници каде го селектираа и компресираа отпадот од пакување. Тие учествуваа на полигон за умешност и одиграа игра каде што го искористија своето знаење од математика.

Сите ученици имаа маици со логото RIMAS и на тој начин го промовираа проектот.

Тие беа интервјуирани во живо од водители на локална телевизиска програма.

Ова е линкот за да добиете повеќе информации.

Qries
Напис: „Анализа на работата на математичките содржини од областа на физичкото образование во основното образование“

Статија со тема RIMAS објавена од списанието „Предизвици: нови трендови во физичкото образование, спортот и рекреацијата“ е развиена од партнерите на Универзитетот во Бургос.

Написот има за цел да ја процени мотивацијата, тешкотиите и учењето вклучени во интердисциплинарната работа на математиката и физичкото образование. За ова, се интервенира на часовите по физичко образование каде преку спортот одбојка се изучуваат различни содржини од математичкото подрачје. По анализата на резултатите, констатирано е дека учениците покажале голема мотивација за работа и прифаќање на понуденото знаење, не наидувајќи на забележителни потешкотии на часовите. Се констатира дека Физичкото образование е валидна мотивирачка алатка за работа на математичка содржина.

Линк за пристап до целата статија.

Qries