Vesti

Партнери во Colegio Virgen de la Rosa, Бургос.

19/06/2023

ЗАВРШИ ПОСЛЕДНИОТ ТРАННАЦИОНАЛЕН СОСТАНОК!

На 1 и 2 јуни 2023 година, последниот транснационален состанок на проектот RIMAS се одржа во Colegio Virgen de la Rosa, Бургос (Шпанија).
Состанокот ги собра партнерите од сите земји-членки на проектот за да го разгледаат календарот на активности и да ги прецизираат последните задачи што треба да се извршат за финализирање на овој проект.

Мигел Корби, партнер од Универзитетот во Бургос

19/06/2023

Прослава на Мултипликаторниот настан на проектот РИМАС

На 30 и 31 мај го одржавме Мултипликативниот настан на проектот Римас, организиран од Универзитетот во Бургос во Колеџот Вирген де ла Роса.

Настанот се состоеше од два дена; првиот беше посветен на презентација на проектните алатки и платформата за учење; додека вториот беше посветен на имплементацијата на Дидактичките единици на проектот.

Сето ова беше сертифицирано од CFIE за сите наставници од основните училишта кои го посетуваат курсот.

Математика и физичко образование за сите

24/05/2023

Мултиплиер настан - Rimas проект

На 30 и 31 мај 2023 година ќе се одржи мултиплиер настанот на Еразмус+ проектот RIMAS. Негова главна цел е да ги дисеминира резултатите добиени во него.

Мултиплиер настанот - RIMAS проект

24/05/2023

Регистрација за мултиплиер настанот - RIMAS проект

Универзитетот во Бургос го организира мултиплиер настанот на проектот РИМАС во Бургос. На 30 и 31 мај, ќе се одржи во училиштето Вирген Де ла Роса во Бургос, со цел да се имплементираат иновативни практики за промовирање интегрирани иницијативи за математика и физичко образование и, на овој начин, да се поттикне соработката меѓу наставниците од двете области.

Експерименталната група веќе работи!

06/04/2023

Веќе работиме со експерименталната група!

Експерименталната група во Римас веќе почна да работи. Тие веќе го извршија претходниот тест пред да започнат со имплементација на единицата, за да можеме да го оцениме квалитетот на нашата работа.

Наскоро ќе ги имаме првите резултати!

Студенти од Шпанија во Нови Сад, Србија.

06/04/2023

Партнерите на проектот РИМАС се обучуваат во Нови Сад, Србија

Училишта и претставници на Универзитетот во Бургос и Сојузот на истражувачи на Македонија се во Србија каде ги тестираат дидактичките единици развиени од конзорциумот. За многу кратко време тие ќе бидат достапни на платформата за обука на наставници.
Нашите студенти прават прекрасна работа, и уживаат во европското мултикултурно потопување.

Студенти во Нови Сад, Србија.

06/04/2023

АКТИВНОСТ ЗА УЧЕЊЕ, НАСТАВА И ОБУКА ВО НОВИ САД

Училиштето Бранко Радичевиќ беше домаќин на комбинираната мобилност на учениците од 5-ти до 11-ти март, која собра 57 ученици, 13 наставници и 4 професори во Нови Сад, Србија.


Во текот на оваа недела, дидактичките целини развиени од почетокот на проектот во септември 2020 година, се спроведени во пракса.

Денови на Еразмус

27/01/2023

Денови на Еразмус

По повод Деновите на Еразмус, учениците од училиштата ќе учествуваат на видеоконференција за да се претстават, да се запознаат и да им покажат на другите партнери какви се нивните училишта.

Ова ќе биде првата можност пред многу од нив да се сретнат во Нови Сад и да ги применат резултатите од работата реализирана во текот на овие месеци.

 

Работилница за време на последната транснационална средба во Нови Сад.

06/04/2023

ВТОР ТРАНСНАЦИОНАЛЕН СОСТАНОК

Од 26 до 29 јуни 2022 година, во Скопје, главниот град на Северна Македонија, ќе се одржи вториот транснационален состанок на проектот РИМАС.

Домаќин на средбата ќе биде партнерот Сојуз на истражување на Македонија – СИМ.

Од последниот транснационален состанок во јануари, време е повторно лично да се сретнеме за да продолжиме да го развиваме овој проект, да видиме како напредуваат наставните единици и Водичите за наставници и да ги испланираме следните чекори.

СРЕДБА НА ПАРТНЕРИТЕ ВО ГУЛБЕНЕ, ЛАТВИЈА

27/01/2023

СРЕДБА НА ПАРТНЕРИТЕ ВО ГУЛБЕНЕ, ЛАТВИЈА

Од 18 до 21 октомври 2022 година, третиот транснационален состанок на проектот РИМАС ќе се одржи во Гулбене, Латвија.

Училиштето Гулбенес Новада Видускола ќе биде домаќин на средбата.

Од последниот транснационален состанок во јуни, време е повторно да се сретнеме лично за да ги подготвиме следните чекори.

Први тестови.

27/01/2023

Почнавме да работиме со експерименталната група!

Експерименталната група во Римас почна со работа. Тие веќе го завршија првото тестирање пред да започнат со имплементација на наставната единица, за да можеме да го оцениме квалитетот на нашата работа.


Наскоро ќе ги имаме првите резултати!

 

Еразмус деновите

27/01/2023

Еразмус денови

По повод Еразмус деновите, учениците од училиштата ќе учествуваат на видеоконференција за да се претстават, да се запознаат и да им покажат на другите партнери какви се нивните училишта.

Ова ќе биде првата можност пред многу од нив да се сретнат во Нови Сад и да ги применат резултатите од работата реализирана во текот на овие месеци.

 

Виртуелен средба по повод Деновите на Еразмус.

27/01/2023

Виртуелен средба по повод Деновите на Еразмус.

По повод Деновите на Еразмус, учениците од училиштата ќе учествуваат на видеоконференција за да се претстават, да се запознаат и да им покажат на другите партнери какви се нивните училишта.

Ова ќе биде прва средба пред многу од нив да се сретнат во Нови Сад и да ги применат резултатите развиени во текот на овие месеци.

RIMAS тимот во Гулбене.

27/01/2023

ЗАВРШИ ТРЕТИОТ ТРАНСАЦИОНАЛЕН СОСТАНОК!

Заврши транснационалниот состанок во Гулбене!

Состанокот, кој се одржа помеѓу 18 и 21 октомври 2022, беше успешен и ни овозможи да го анализираме напредокот на проектот.

Продолжуваме со работа!

Тимот на RIMAS во Северна Македонија.

27/01/2023

ЗАВРШИ ВТОРОТ ТРАННАЦИОНАЛЕН СОСТАНОК!

Заврши транснационалниот состанок во Северна Македонија!

Одлични идеи, добра работа и одличен тим.

Завршени дидактички единици математика + физичко образование.

 

 

Наставник на годината по физичко образование во Латвија!

27/01/2023

Наставник на годината по физичко образование во Латвија!

Еден од наставниците вклучени во проектот RIMAS ја доби наградата со 3 ѕвезди во Латвија како „Наставник на годината по физичко образование во Латвија за 2022 година“. Честитки, Сармит Гобина!

Линк кон Fecebook страната. 

Телефонската служба за психолошко советување и поддршка е во тек пред СОВИД-19 на UBU

14/02/2022

Телефонската служба за психолошко советување и поддршка е во тек пред СОВИД-19 на UBU

Универзитетската служба за здравствена заштита и Одделот на лична евалуација и психолошки третмани на Универзитетот во Бургос денеска започнаа да обезбедуваат услуги за советување и психолошка поддршка.

Прв транснационален состанок во Нови Сад (Србија)

14/02/2022

УБУ впечатоци од првиот транснационален состанок за проектот РИМАС во Србија

Во Нови Сад (Србија) се одржа транснационалниот состанок за проектот RIMAS, на кој присуствуваа професорите од Факултетот за образование, Мигел Корби и Ванеса Бањос, членови на работната група на UBU која учествува во овој проект од 2020 година.

ПРВ ТРАННАЦИОНАЛЕН СОСТАНОК

14/02/2022

ПРВ ТРАННАЦИОНАЛЕН СОСТАНОК

Од 23 до 26 јануари 2022 година, во српскиот град Нови Сад ќе се одржи првиот транснационален состанок на проектот РИМАС.

Училиштето „ Бранко Радичевиќ “ ќе биде домаќин на средбата.

Uni0

10/12/2021

Универзитетот во Бургос следната година ќе ја спроведе Докторската програма по здравствени науки

Универзитетот во Бургос ќе ја држи настава по програмата за докторски науки по здравствени науки од следната академска година, откако ќе добие потврда од Агенцијата за квалитет на универзитетскиот систем на Кастиља и Леон (ACSUCYL). Со ова УБУ има 13 докторски програми.